Wondernemer Fabienne Verbeek

De technische beroepswereld is een mannensector. Zo klinkt het stereotype althans. En dat beeld klopt, maar soms wordt die sector geleid door een ambitieuze vrouw. Omringd door mannen, staat Fabienne Verbeek al 22 jaar haar mannetje aan het hoofd van Group NDLE Automation (GNA). Het bedrijf dat gevestigd is in Herentals, legt zich enerzijds toe op het automatiseren van productieprocessen en anderzijds op DifTar. Wat 22 jaar geleden kleinschalig begon, is nu uitgegroeid tot een goed draaiende firma waar productieve efficiëntie heerst.

Fabienne VerbeekFabienne Verbeek, gedelegeerd bestuurder van GNA: “We zijn 22 jaar geleden begonnen in mijn woning in Kasterlee met twee werknemers. Na verloop van tijd werkten er tien mensen in één huis. Het enige wat ik nog had was een slaap- en badkamer. De rest was ingenomen als bureau. Door de enorme groei waren we verplicht om een bedrijfspand te kopen. Hier hebben we een overvloed aan ruimte zodat ik iedereen zijn eigen werkplek/bureau heb kunnen geven. De productiviteit is daardoor sterk toegenomen.”

Een groei die gepaard is gegaan met het werk dat jullie leveren. Wat houdt dat werk precies in?

“Wij hebben eigenlijk twee afdelingen. Ten eerste is er het luik van het automatiseren van productieprocessen. Klanten die hun proces willen automatiseren of een installatie hebben die softwarematig niet meer naar behoren werkt, kunnen bij ons terecht. Wij zorgen er dan voor dat alle handelingen automatisch gebeuren. Dat gaat van de engineering, het ontwerpen, de field installatie met bekabeling en stuurborden tot het ontwikkelen van PLC software en SCADA visualisatie. Een tweede afdeling is die van de containerparken/DifTar. De door ons ontworpen GreenFuture software stemt zich af op de accommodatie van het ganse containerpark. Van weegbruggen, slagbomen, bedieningszuilen en betaalzuilen tot het inlezen van de eID. Momenteel maken 60 à 70 containerparken gebruik van deze software. Dankzij de goede samenwerking hebben wij zelfs op vraag van de intercommunale een volledige IT-infrastructuur uitgebouwd. De hard- en software worden dan van ons gehuurd en wij voorzien een jaarlijks onderhoud met de nodige updates en upgrades.”

Jullie besteden dus weinig werk uit aan externen. Is dat jullie grootste troef?

“Het enige dat wij uitbesteden is het mechanische. Verder gebeurt alles door ons. Wij zijn ook veel flexibeler in vergelijking met grotere bedrijven. Vaak krijgen we zelfs te horen dat we sneller en efficiënter te werk gaan. Dat betekent echter niet dat we duurder zijn, integendeel. We verkopen geen dure woorden en ik denk dat dat onze grootste troef is. Het leuke is bovendien dat wij zonder sales werken. Mijn werknemers zijn eigenlijk één voor één mijn salesmensen. We zijn high profile, maar met een gezonde en natuurlijke ambitie.”

Hoeveel werknemers zijn er binnen het bedrijf in dienst?

“Wij beschikken over 20 werknemers, waarvan hoofdzakelijk ingenieurs van opleiding en een gemiddelde van ruim 16 jaar dienst. Dat is een hoog gemiddelde voor een 22-jarig bedrijf, wat betekent dat zij hier graag werken. Terwijl ze bij grotere bedrijven slechts een deel van een project krijgen toegewezen, krijgen ze bij ons een volwaardige job waarbij ze de ganse puzzel kunnen oplossen. Bovendien krijgen ze een grote vrijheid en weten ze waarvoor ze staan. Ik weet steeds wat er reilt en zeilt, maar ik geef mijn mensen wel een blind vertrouwen. Dat ik wekelijks verse soep maak voor iedereen en af en toe trakteer op worstenbroodjes wordt enorm geapprecieerd. Er heerst hier nog steeds een familiale sfeer die de werking alleen maar ten goede komt.”

Werken jullie momenteel tegen de limiet of ziet u nog een verdere groei weggelegd voor GNA?

“Wij zitten zeker nog niet tegen onze limiet. Wanneer de economie slecht draait, dan gaat het bij ons eigenlijk heel goed. De beslissing van bedrijven is vaak dat ze moeten automatiseren, zodat ze het werk kunnen verderzetten met een kleinere personeelskost. Dan staan ze dus al snel aan onze deur te kloppen. Het werkveld vraagt om de software en de automatische bediening dus op dat vlak zitten we goed. Het is wel momenteel zo dat we al een paar projecten hebben moeten laten gaan, omdat er niet voldoende personeel voor handen is. Naast de 20 werknemers die we nu hebben, zoeken we nog vier techniekers en een softwarespecialist, maar het is moeilijk om iemand te vinden met de vereiste capaciteiten. Het is allemaal heel specifiek wat wij doen. Goede ingenieurs en techniekers hebben nu eenmaal al een goede job en die blijven daar. Dat is bij ons ook het geval.”

Wat staat er in de nabije toekomst nog gepland?

“Ik wil volgend jaar absoluut opnieuw een groei. Starten aan de voorbereiding van een nieuw bedrijfspand met nulenergie staat eveneens op mijn lijstje, aangezien ik het milieu heel belangrijk vind. Verder ben ik nog de mogelijkheden aan het bekijken om een overname te doen. Maar een derde afdeling openen is nog steeds de hoofdambitie die ik momenteel heb. Er zijn eigenlijk voldoende mogelijkheden. Het is nu de kwestie om de juiste er uit te pikken. Momenteel zit ik in heel wat organisaties en groepen en ben ik met meerdere ondernemers in contact aan het komen. Zij vertellen dan vaak over de problemen waarmee ze kampen. Ik ben ervan overtuigd dat er vanuit die problemen wel eens een nieuw idee kan ontstaan. Maar er is geen haast bij. Het werk gaat goed, mijn werknemers zijn hier zeer tevreden en dan ben ik dat ook.”