Tienenaars betalen voor hun afval via Kempense technologie

De inwoners van Tienen staan er wellicht niet bij stil, maar sinds de opening van hun nieuwe containerpark vorige week betalen ze voor hun afval via Kempense technologie. Dat is de verdienste van Group NDLE Automation uit Herentals, kortweg GNA. “We ontwikkelden voor Tienen zelfs een aantal nieuwigheden”, zegt gedelegeerd bestuurder Fabienne Verbeek.

Datum
Categorie
Automatisatie
Leestijd
minuten

Op het nieuwe containerpark van Tienen wordt het Diftar-systeem gebruikt. Dat betekent dat de inwoners voortaan betalen per gewicht afval dat ze binnenbrengen. “We plaatsten slagbomen, een weegbrug, zuilen, een betaalterminal en installeerden de software waarin ook het bevolkingsregister werd geïntegreerd”, somt Fabienne Verbeek op, die het bedrijf 22 jaar geleden oprichtte.

Belangrijk project

“Voor ons is dit een belangrijk project in opdracht van het intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf. Sinds 2006 realiseerden we na een aanbesteding al 23 containerparken in Vlaams-Brabant. Tienen is de eerste realisatie van een nieuw pakket. Begin volgend jaar volgt Landen.” In de Kempen stond GNA in voor de realisatie van een 25-tal containerparken, met als meest recente dat van Turnhout.

Toch zijn containerparken niet de core business van GNA. Industriële automatisatie is dat wel. Het bedrijf werkt voor grote ondernemingen in de streek: Umicore Olen, Metallo Chimique, Janssen Pharmaceutica, NOF Metal Coating,… Er werken 20 mensen.